Fırından yeni çıkmış gibi taptaze kalıyor! Üçüncü ve beşinci günü sakın kaçırmayın

Taze pişmiş ekşi mayalı ekmek, sağlık için oldukça faydalı ve lezzetlidir. Birçok kişinin tercih ettiği bu ekmek çeşidi tüketilmediği zamanlarda, kısa süre içerisinde bozulabilir. Ancak hızlı bozulmaların önüne geçebilirsiniz. Taze pişmiş ekşi maya ekmeği için bu yöntemleri uygulayın.

Birçok kişi ekşi mayayı taze tutmak için buzdolabı yöntemine başvurur. Ancak ilk etapta buzdolabından yardım almak doğru değildir. Taze pişmiş ekmeği muhafaza altına almak için oda sıcaklığında üzeri açık olarak bırakabilirsiniz. Ancak iki günün ardından ekmeği örtmeye başlayabilirsiniz.

Plastik torbalar ise ekmeğin iç kısmını yumuşacık tutarken dış kısmının yumuşamasına neden olabilir, bu nedenle uzun süre saklamada tercih edilmemelidir. Ekmek kutuları, ekmeğin nem dengesini koruyan mükemmel alanlar olabilir. Ancak, kutunun hava aldığından emin olun.

Ekmekleri muhafaza ederken zamanlama oldukça önemlidir. Çok erken sardığınızda ekmeğin saldığı nemi engellemiş olacaksınız. Bu nem, kabuğun üzerine sıkışarak dokusunu bozacaktır. Ekşi maya genelde çıtır çıtır olur. Bu tür ekmeklerin üzerini örtmek için en uygun zamanlama üçüncü gündür.

Üçüncü günün sonunda ekmeğinizi balmumu sargısıyla sarabilirsiniz. Bu sargı gözenekli olduğu için çok kullanışlıdır. Ekmeğinizi sardığınızda genellikle 3 gün daha dayanabildiği gözlemlenir. Bu süre zarfında ekmek tükenmediyse, artık dondurucuya koyabilirsiniz. Ekşi maya bütün olarak dondurulabilir veya dilimlenebilir. Bu işlemin ardından 4-6 ay dayanabilir.

Ekmeği tüketmek istediğinizde, çıkarıp oda sıcaklığında çözülmesini bekleyin. Dondurucudan çıkarıp dilimledikten sonra hafifçe kızartarak veya fırında ısıtarak tazeliğini ve çıtırlığını geri kazandırabilirsiniz. Ekmeğin nem dengesini korumak için pamuklu bez veya mutfak peçetesine sarabilirsiniz. Bu şekilde saklamak, ekmeğin birkaç gün boyunca taze kalmasını sağlar.

Ekmeği buzdolabına koymak istemiyorsanız, saklayacağınız yer serin ve kuru olmalıdır. Sıcak ve nemli ortamlarda ekmek hızlıca bayatlayabilir veya küflenebilir. Ayrıca ekmek saklama kaplarını ve kutuları düzenli olarak temizleyip kurulayın. Nem ve ekmek kırıntıları, küf oluşumuna neden olabilir.

Ekmek kutularını temizlerken, küf oluşumunu önlemek için sirke kullanabilirsiniz. Sirke, mikropları öldürmeye yardımcı olur. Bu ipuçları sayesinde ekşi mayalı ekmeği taze ve lezzetli tutabilirsiniz. Böylece formu bozulan ekmekler yerine, taze ekmekler tüketeceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir